برگزاری کارگاه عکس و آرشیو عکس در دوره قاجار

عشق به میهن، حسی است که از سال های ابتدایی در وجود بسیاری از ما شکل می گیرد و ناخواسته بخشی مهم از قضاوت های‌مان را به خود اختصاص می دهد. هر کدام از ما به عنوان یک ایرانی تا حدودی با فراز و نشیب ها و تحولات کشور خود آشنا هستیم و به لحظه لحظه سرنوشت کشورمان اهمیت می دهیم؛ اما باید بدانیم که تاریخ ایران تنها برای ما جذاب نیست، بلکه جهانگردان، عکاسان، تاریخ نویسان و باستان شناسان فراوانی از گذشته تا کنون زوایای کشور کهن ما را جالب یافته و تمام یا بخشی از عمرشان را در خاک ما سپری کرده اند.
در میان شاهان و فرمانروایان بی شماری که روزگاری در ایران تکیه بر تخت قدرت زده اند، خاندان قاجار را می توان یکی از مشهورترین ها دانست. تقریبا تمام کارشناسان، شاهان این سلسله را زنباره، بی کفایت و خودخواه می خوانند. در دوران حکومت قاجاریان، قسمت زیادی از خاک ایران به کشورهای همسایه بذل و بخشش شد و بخش عمده خزانه، برای خوش گذرانی پادشاهان مورد استفاده قرار گرفت. ناصرالدین شاه در میان اجداد و نوادگان خود، بیش از همه و نزدیک به ۵۰ سال بر کشور ما حکم راند. در دوران حکومت وی، کشورهای اروپایی در حال تجربه مدرنیته بودند؛ اما مردم ایران هنوز با سنت دست و پنجه نرم می کردند. در همین راستا ناصرالدین شاه که در سفرهایش تکنولوژی های روز دنیا را می دید، این عقب ماندگی را تاب نیاورد و در یکی از سفرهایش، با خود برای اولین بار دوربین عکاسی را وارد ایران کرد.
علی رغم بی کفایتی قاجاریان در اداره مملکت، ناصرالدین شاه سعی می کرد در زمینه های هنر و تکنولوژی ایران را به روز نگاه دارد. وی اولین شاهی بود که تصویرش در قالب عکس ثبت شد و خود از همسرانش عکاسی کرد. همچنین چندین عکاس توسط او تربیت شدند تا تیم عکاسی دربار را تشکیل دهند.
کارگاه عکس و آرشیو عکس در دوره قاجار توسط استاد علیرضا قاسم خان در تاریخ 26 آذر ماه با همکاری گروه عکاسی در دانشگاه علمی کاربردی فرهنگ و هنر واحد 47 تهران برگزار گردید . این کارگاه عکاسی به عنوان یکی از برنامه های هفته پژوهش برگزار و مورد استقبال علاقه مندان قرار گرفت .